6 Haziran 2010 Pazar

Dünya Kupası'na Doğru -2: Vuvuzela.

Dünya Kupası'nı bu kadar çok izleyen olunca mutlaka bu gösteri esnasında kullanılan nesneler, gol sonrası söylenen şarkılar ve daha birçok şey, kupadan sonra dünyaya yayılabiliyor. Bunların arasında belki de en sağlamı, aradan 24 sene geçmiş olmasına rağmen halen stadlarda artık her ne kadar oynanan oyundan keyif alınmadığı zaman yapılsa da  büyük bir coşku ile uygulanan Meksika Dalgası. Bu sevinç gösterisi ilk kez Meksika '86 Dünya Kupası'nda keşfedilmişti. 



2010 Dünya Kupası'na ise damgasını vuracak olan nesne kesinlikle Vuvuzela olacak. resimde de gördüğünüz gibi ince uzun bir trompet gibi görünen bu arkadaş, 80'lerin moda "kaynana zırıltısını" nın benzeri bir sese sahip ama kesinlikle daha itici olduğu konusunda hemfikiriz. Afrika'da inanılmaz bir satışı olduğunu göz önünde bulundurursak maçların ortamı, aynen şu şekilde olacak. Sakin bir göl kıyısındasınız, huzura ermiş durumdasınız. Birden nerden çıktığı belli olmayan yaklaşık 10.000 sinek etrafınızda vızıldamaya başlıyor. Sayıyı abarttığımı düşünüyor olabilirsiniz, ama resimdeki vuvuzelaların sayısına baktığımız zaman, 50.000 kişilik bir stadda en az 10.000 vuvuzela olacağı konusunda hemfikiriz.

09/06/2010 tarihinde gazetelerde yayınlanan bir habere göre Almanya'da çok yüksek desibelli ses çıkaran Vuvuzela  yasaklanmış. İngiltere'de de doktorlar Vuvuzela'nın yüksek desibeline karşı uyarı yayınlamışlar. Bu durumda sadece biz ekran başında değil, staddda maç izleyen bir sürü insan da bundan etkilenecek gibi görünüyor :)

Afrika takımları Afircan Nations Cup'tan bu sese muhtemelen alışkın olarak sahaya çıkacak. Benim  anlamadığım özellikle Avrupa takımlarının maç esnasında konsantrasyonunun bozulmasına yol açabilecek bu ses için, bir önlem almamış olması. Ben olsam, kesinlikle kupaya 2-3 hafta kala bütün idmanlarımı vuvuzela sesleri ile dolu hoparlörler altında yaptırırım, en azından futbolcular alışmış olurlar. 

Sonuçta artık az bir zaman kaldı ve bu Dünya Kupası, belki de vuvuzela yüzünden elenen takımların olduğu ilk Dünya Kupası olarak tarihe geçebilir. İşte o zaman tarihteki yerini fazlasıyla almış olacaktır :)



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...