26 Şubat 2011 Cumartesi

Radyo 3 Solmasın..



Uzun zamandır yazacaktım ama gelişmeleri de takip etmek istedim. Resmen şok edici bir haber, twitter’daki radyo3 yapımcılarından gelmeye başladı. Aynı yapımcılardan Müzik Takvimi programının yapımcısı Serhan Bali de Radikal’deki köşesinde yazdı. Okuyamamış ya da duymamış olanlar için söyleyelim: Kırşehir, Kastamonu, Karaman, Adıyaman, Konya, Niğde, Kahramanmaraş, Ağrı, Çankırı, Kars, Tunceli, Diyarbakır, Gaziantep, Bingöl, Mardin, Van'da TRT Radyo 3 susmuş durumda! TRT bu illerdeki frekanslarını TRT Nağme, TRT Türkü gibi kanallara tahsis etmiş durumda.

Nasıl yani diyor insan! Bu illerde klasik müzik sevdalısı kimse yaşamıyor mu?  Hadi onu geçtim koskoca TRT, “devlet” kurumu, bir verici frekansı daha tahsis edemiyor mu? Bu arada bana kimse bütçe demesin. TRT, bugüne bugün içeriğinde radyosu, tvsi olan her üründen bandrol bedeli adı altında her yıl gelir elde etmektedir. hatta şu yazıyı yazdığım anlarda bir bant dönüyor ve bandrollerinizi aman kontrol edin yoksa ceza keserim yoksa kaçakçılığı desteklerim diyorlar. Sen bu parayı bu illerde bir yeni frekans daha tahsis edecek şekilde değerlendiremiyorsan ne yapıyorsun? Nereye harcıyorsun bir anlatsan?  Bir şikayetçi için TRT’den gelen cevap ise şaka gibi. Serhan Bali’ye kulak veriyor ve TRT’den gelen cevabı iletiyoruz:

TRT’nin Aktif Hat’ından verilen yanıtta “kurumun zaman zaman bu türden verici değiştirme çalışmaları yapabileceği, bu çalışmaların teknik ve kurum imkânları ölçüsünde her kanalın ayrı bir dinleyici kitlesi olduğu göz önünde bulundurularak yapıldığı ve bu doğrultuda Gaziantep vericisinin yeni bir düzenlemeye kadar TRT Radyo Haber kanalına tahsis edildiği belirtiliyor. Yanıt, Radyo 3 yayınlarının internet ve uydu üzerinden dinlenebileceği hatırlatılarak sona eriyor.”

Ayrıca nasıl bir ülkede yaşıyoruz ki, Kültür Bakanlığı bu olaya en ufak bir açıklama bile yapmamış durumda. Bilirsiniz, Cumhuriyet kurulduğunda oluşturulan ilk kurumlardan birisidir Devlet Opera ve Balesi. Çünkü Atatürk çok iyi biliyordu ki, klasik müzik ve opera sayesinde bu ülke çağ atlayacaktır. Bulgaristan’da Ticari Ateşe olduğu zamanlarda  opera temsillerini de mutlaka takip ederdi. Şimdi bırakın Başbakan’ı, Kültür Bakanı’nın kendisi acaba ne kadar opera ve bale takip ediyor? Kaç klasik müzik konserine gidiyor? Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası var ama Cumhurbaşkanı hiçbir programa gitmiş mi? Gelin rakamlarla bu duruma bir bakalım. Türkiye’de 81 il var. Peki kaç ilde devlet opera ve balesi var? İstanbul, Bursa, İzmir, Muğla, Antalya, Eskişehir, Ankara, Mersin, Samsun, Sivas, Gaziantep, Van.. sadece 12. Ve bu 12’nin sadece 6’sında program yapılıyor. 81 ilin geri kalanında bu ülkenin Kültür Bakanlığı hiçbir şekilde opera ve baleye adım atmamış. Bu kurumda çalışanlar aynı zamanda bankacıların gözbebeğidirler, çünkü en çok kredi, kredili mevduat hesabı olan kişilerdir ve sürekli borçlıudurlar, hakettikleri ücretleri asla almazlar. Ama ona rağmen ülkede çok sesli müziği, operayı, baleyi geliştirmek ve sevdirmek için uğraşırlar. Ve uğraştıkları, halka sevdirmeye çalıştıkları bu dalların kanalını siz diğer illerde bir bir kapatıyorsunuz.

Sayın Kültür Bakanı, ortaya neden çıkmıyorsunuz. Yoksa savunulan şeylerin size yine iade edileceğinden mi çekiniyorsunuz? Böyle bir rezillik üyesi olduğunuz hükümete bağlı bir kurum tarafından yapılıyor ve siz hiçbir şekilde müdahale etmiyorsunuz. Neden bu rezilliğin düzeltilmesi için talimat verilmiyor? Halkımız bu şeyleri dinlemez, onu seçkinciler yapar, zaten seçkinciler için de 3 büyük şehirde halen bu ucube radyo devam ediyor düşüncesinde misiniz?

TRT…. Sen nasıl ortada “Türkiye” Radyo ve Televizyon Kurumu diye dolaşıyorsun. Bu ülkenin klasik müzik dinleyenleri de bu ülkenin bir mensubu değil mi? Senin görevinden birisi de bu kişilere de hizmet vermek değil mi? O illerde radyo3 dinlenmeyeceği kanısına seni ne götürdü? Hangi anketi yaptın, bu anketi hangi kuruluşa yaptırdın? Ayrıca benden ve tüm vatandaşlardan aldığın bandrol bedellerinden elde ettiğini gelir nereye gidiyor?
Ayrıca şikayete verdiğin cevapla çelişmiyor musun? Klasik müzik dinlemek isteyen o kitleyi de nasıl dikkate almazsın? 

Bu yazıyı yayınladıktan 2-3 gün sonra sosyal medyaya TRT açıklaması da düştü hemen onu da noktasına virgülüne dokunmadan buraya alıyorum, sonra da satır aralarını okuyalım..


RADYO 3 KAPATILMIYOR; KISITLANMIYOR; YAYIN İÇERİĞİ DEĞİŞTİRİLMİYOR!
BİLAKİS; RADYO 3 GENİŞ KİTLELERE AÇILIYOR


Bazı basın yayın organlarında TRT Radyo 3 yayınlarının kısıtlandığı ve yayın içeriğinin değiştirildiğine dair yanıltıcı haberler yayınlanmaktadır. Oysaki, Radyo 3’ün kapatılması, yayınlarının kısıtlanması bir yana; bu kanalımızı güçlendirmek daha geniş kitlelere yaymak için çalışmalar yapmaktayız.

TRT radyo yayınlarının dinleyicilere kaliteli ve sağlıklı biçimde ulaşabilmesi, bütün kanalların en yüksek dinlenirliğe erişebilmesi için zaman zaman verici yenileme, tesis etme, değiştirme çalışmaları yapmaktadır. Söz konusu frekans aktarımları da kurumun bu tasarrufuyla ilgilidir. Son günlerde kısıtlı sayıda bazı illerimizde frekans aktarılması yapılmıştır.
                                                                                   
Bazı basın organlarında sözü geçen “Radyo 3’ün yayın içeriğinin değiştirilmesi”  ya da “Radyo 3’ün susturulması” konuları tamamen gerçek dışıdır. TRT Radyo 3 kanalı 30 yıldan fazla süredir Türkiye’de klasik, caz, hafif batı müziği ve rock müzik türlerinin en seçkin örneklerini vermekte ve bu türler hakkında dinleyicinin bilgi sahibi olabileceği programlar üretmektedir.

TRT Radyo 3 kapatılmamakta aksine Radyo 3 formatında bir başka kanalın daha çalışmaları sürdürülmektedir. Hazırlıklarının kısa sürede tamamlanması hedeflenen bu yeni kanal pop ve rock müzik türlerinin kaliteli örneklerine yer veren programları içerecek, Radyo 3 kanalı ise klasik müzik, caz ve new age türünde programlar üretmeye devam edecektir.

Bilindiği gibi kamuoyunda “RTÜK Yasası” olarak adlandırılan  ''Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı” mecliste kabul edilmiştir ve resmi gazetede yayınlanması beklenmektedir. Bu aşamadan sonra yasada yer alan “Dijital Karasal Yayıncılık” faaliyetleri en kısa sürede devreye girecek ve böylelikle TRT’nin tüm radyo kanalları ülkenin tamamında aynı kalitede dinlenebilme imkânına kavuşacaktır. Böylelikle bugün tartışılan frekans sorunları da kalmayacaktır.

Radyo3 kapatılması bir yana; internet, uydu, Ipone ve Ipad gibi modern iletişim cihazlarıyla yayınlarımız geniş kitlelere yayılacaktır.

Radyo3 yayınlarının kalitesini arttırmaya, çeşitlendirmeye hatta yeni bir radyo kanalıyla Radyo3 yayınlarını desteklemeye çalışan TRT kurumu olarak, kamuoyundaki yorumların yanlış olduğunu belirtiriz.
 
işte okumamız gereken satır aralarını daha rahat edelim diye kırmızı ile işaretledim ve ben istanbulda okuyan elinde interneti, uydu alıcısı, iphone'u ipad'i olmayan ama klasik müzik sevdalısı bir kişiyim diyelim. Bu açıklama benim neyime yarar. Satır aralarında diyorsun ki,

1. ben bütün kanalların yüksek dinlenirliğe erişmesi için çabalıyorum: E hani sen devletin her kesiminin temsil eden bir kurumdun? rating kaygısı gözetmeden bu işi yapman gerekmez mi? Hadi her kanalın dinlenirliğini artırırken neden bir kanalı tümden kapatıyorsun da zorla diğer kanalları dinlemeye yönlendiriyorsun? Bunun başka yolu yok mu? Frekans aktarımı (dikkat edin aktarım da değildir bu resmen bir kanalı kapatmaktır) bu işin tek çözümü mü?

2. Radyo3 formatında başka bir kanal daha açacağım. aman eğer bu işi trt müzik gibi yapacaksan kalsın. Gölge etme başka ihsan istemez. O kanalda biliyoruz, ne pazar konseri programı kaldı ne de konser salonlarından programı.. pazar günü gece yarısı yayınladığın konser programını ben ne yapayım.

3. müjde vatandaş müjde, yakında digital karasal yayıncılık geliyooor, ayrıca iphone, ipad, internet ve uydudan da dinleyebileceksin beni. bu durumda frekans diye ağlamayacaksın. ben belki geliri çok kısıtlı olan bir öğrenciyim, elimde sadece basit bir radyo dinleyebildiğim bir telefon var. ya da minik bir radyo belki. bu cihaz bahsettiğin hiçbir uygulamayı desteklemez ki.. sırf sen biraz frekans kiralama parasından kurtaracaksın diye ben bu uygulamalara toptan para vermek zorunda mıyım?

sonuçta işlem böyle, trt açıklaması her ne kadar yeni bir kanal, yeni alternatifler müjdelese de bizim şikayet ettiğimiz sorunun köküne inmeyi beceremeyen havada kalan ve hiçbir şekilde sorunu çözmeye de niyetli olmayan bir açıklamadır. kısacası bu konuda mücadeleye devam etmeliyiz.

Bu işin sonuna kadar takipçisiyim. Her gelişmeyi burada sonuna kadar belirteceğim. Radyo 3’ün solmaması için her türlü desteği elimden geldiğince herkese bildireceğim.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...